Digitale persoonlijke assistent maakt (langer) thuis blijven wonen veiliger en prettiger

Amazon en Google mikken met hun stemgestuurde ‘personal assistants’ vooral op jongeren. Maar Amazons ‘Alexa’, Apples ‘Siri’ en Googles ‘Allo’ vallen net zo in de smaak bij babyboomers. Die willen ook graag op hun wenken worden bediend.

Met je stem instructies geven is natuurlijk een uitkomst voor ouderen, want vaak zijn het schermpje en het toetsenbord van een smartphone voor hen gewoon te klein. Dit soort apps, waarmee praktische, alledaagse taken uit handen kunnen worden gegeven, maken deel uit van het Internet of Things: apparaten en applicaties die met elkaar in verbinding staan.

Zo kun je bijvoorbeeld de opdracht geven om het licht te dimmen of aan of uit te doen. Ook zijn er slimme thermostaten die je via de “digitale assistent” kunt laten weten dat het te koud of te warm in huis is. Of dat het tijd wordt om je medicijnen in te nemen of een dvd af te spelen.

Zo zorgt de “digitale assistent”, in combinatie met slimme en praktische domotica toepassingen, ervoor dat je comfortabeler, veiliger en prettiger thuis kunt (blijven) wonen.